Είμαστε ένα σύνδεσμος που λειτουργεί με τις αρχές της κοινωνικής ευθύνης. Οι αρχές της διαφάνειας, ανοιχτής επικοινωνίας και κοινωνικής συνεισφοράς διέπουν τις δραστηριότητες μας.

 

Ο σκοπός της δημιουργίας του “Solidarity Coaching”

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Coaching/EMCC Greece (HCA) λάνσαρε το πρόγραμμα  ‘Solidarity Coaching’ το 2011. Στόχος μας είναι η υποστήριξη κοινωφελών οργανισμών μέσω coaching, έτσι ώστε να πετύχουν τους στόχους τους.

Προσφέρουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα executive coaching pro bono για ένα μέλος της διοίκησης του οργανισμού σε έναν απο τους τομείς: Βελτίωση ατομικής απόδοσης, Ανάπτυξη ηγεσίας, Μετάβαση/προαγωγή σε υψηλότερη θέση, Βελτίωση προσωπικών δεξιοτήτων (π.χ. Επικοινωνία, διαπραγματευτική ικανότητες, διαπροσωπικές  σχέσεις), Διαχείριση θεμάτων στον χώρο εργασίας.

Tο πρόγραμμα coaching προσφέρεται από εθελοντές, έμπειρους coaches που είναι μέλη του HCA , για  ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, έως 6 μήνες.  Όλοι οι εθελοντές coaches του HCA έχουν επιλεχθεί από μία ανεξάρτητη επιτροπή, βάσει κριτηρίων όπως εμπειρία και εκπαίδευση. Επιπλέον, δεσμεύονται να ακολουθούν τον κώδικα δεοντολογίας του HCA-EMCC και να συμμετέχουν σε τακτικές συναντήσεις ομαδικής εποπτείας που οργανώνονται από το HCA.

 

Γιατί προσφέρουμε αυτό το πρόγραμμα

Η εμπειρία μας δείχνει ότι το coaching μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων οργανισμών και ατόμων. Ειδικότερα σε αυτή την περίοδο που διανύουμε, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοινωφελών οργανισμών γίνεται επιτακτικότερη, καθώς οι οργανισμοί αυτοί ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσέλκυσης πόρων και εθελοντών.

Πιστεύουμε ότι η βελτίωση αυτή ξεκινά από την ανάπτυξη των στελεχών των φορέων προσθέτοντας φυσικά και την ανάγκη για νέα μοντέλα διαχείρισης και αριστοποίησης των πόρων τους ή για πρακτικές βελτίωσης της στρατηγικής τους διοίκησης και οργανωτικής δομής.  Σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμούμε η συμβολή μας να στηρίξει και να ενισχύσει τους στόχους και την εύρυθμη λειτουργία οργανισμών που παίζουν έναν τόσο σημαντικό κοινωνικό ρόλο,  ενώ παράλληλα προωθείται η αξία του coaching  στην Ελληνική κοινωνία.

 

Ποιοί οργανισμοί μπορούν να συμμετέχουν

Στο πρόγραμμα “Solidarity Coaching’ συμμετέχουν μικρές και μεγάλες, διεθνείς αλλά και τοπικές Μη Κυβερνητικές-Μη Κερδοσκοπικές οργανώσεις. Μέχρι σήμερα έχουμε συνεργαστεί με κοινωφελείς οργανισμούς όπως Αρκτούρος, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, WWF Hellas, Greenpeace, Global Water Partnership, Κλιμακα, Γραμμή Ζωής, Κεθεά-Πλεύση, Anima, Praksis.

 

Οφέλη για τους Οργανισμούς

Η αξιολόγηση του προγράμματος από τους  οργανισμούς που έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής  στο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα θετική, πράγμα που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε το πρόγραμμα.

Τα κύρια οφέλη είναι:

  • Παροχή εθελοντικής υποστήριξης μέσω έμπειρων coaches, σε θέματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία των φορέων
  • Ενδυνάμωση των στελεχών των φορέων και ενίσχυση των δεξιοτήτων τους
  • Προσωπική ανάπτυξη των στελεχών, η οποία αυξάνει τη δέσμευση και την αφοσίωση
  • Δυνατότητα ανάπτυξης του δικτύου επαφών και συνεργασίας και με άλλους οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
  • Συμμετοχή σε μία νέα πρωτοποριακή δράση, από την οποία μπορεί να προκύψουν ενδιαφέρουσες προοπτικές συνεργασιών, πιθανών χορηγιών κ.α.

 

Οι ΜΚΟ που έχουν λάβει μέρος στο Solidarity Coaching είναι:

Για το 2012: Γιατροι Χωρις Συνορα, Global Water Partnership, ANIMA ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ AΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ, Ζαννειο Ιδρυμα Παιδικης Προστασιας & Αγωγης, ΚΕΘΕΑΠλευση

Για το 2013: MIO/ECSDE, Κλιμακα, Αρκτουρος, WWF Hellas, Γραμμη Ζωης, Greenpeace Ελλας, Praxis, Κεντρο Αγαπης Ελευσινας, Ιδεοτοπος

 

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε – Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί:

Εάν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας: president@hca.com.gr

 

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε – Εθελοντές Coaches:

Παρακαλούμε ενημερωθείτε για τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής
Παρακαλούμε  συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής
Εάν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας: vp-standards@hca.com.gr

 

Υπεύθυνοι της διοργάνωσης της δράσης Solidarity Coaching:

Μαριαλέξια Μαργαρίτη, Καίτη Χαλαραμπίδου και Μυρτώ Ραφτοπούλου (vp-standards[at]hca.com.gr )