Τι είναι το Peer Coaching

Το Peer Coaching ξεκίνησε ως δράση του HCA Οκτώβριο του 2013, με στόχο να παρέχει στα μέλη μας την ευκαιρία να εξασκήσουν τις τεχνικές και τη μεθοδολογία του coaching που ακολουθούν σε συναδέλφους (peer coaches) μέλη του Συνδέσμου, ώστε να κερδίσουν αμοιβαία από αυτή την εμπειρία. Ο κάθε coach προτείνει εθελοντικά τον εαυτό του για 6 δωρεάν συνεδρίες ως coach και άλλες 6 ως coachee.

Ο κάθε συμμετέχων θα πρέπει να έχει προγραμματίσει τη διαθεσιμότητά του για ένα σύνολο 12 ωρών μέσα σε μια περίοδο 6 μηνών.

 

Σκοπός του προγράμματος Peer Coaching

Ο σκοπός μας είναι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ανάπτυξη των μελών μας, καθώς και η δημιουργία  και ενίσχυση βαθύτερων δεσμών μεταξύ μας.

Στα έξι χρόνια υλοποίησης του προγράμματος, από τον Οκτώβριο του 2013, έχουν συμμετάσχει 70 coaches και έχουν συμπληρωθεί συνολικά 580 ώρες coaching.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

 • Να είστε ήδη ενεργά μέλη του HCA/ EMCC Greece ή να κάνετε την εγγραφή σας με τη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Θέλουμε να τονίσουμε ότι αν δεν είστε ακόμα μέλη του συνδέσμου, μπορείτε να γίνετε μέλη ακόμα και στην πρώτη συνάντηση και να συμμετέχετε.
 • Να έχετε ολοκληρώσει ή να παρακολουθείτε (παράλληλα με την περίοδο υλοποίησης του προγράμματος) κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα coaching.

Ο κάθε συμμετέχων coach δεσμεύεται ότι θα παρέχει 6 ώρες coaching και θα λάβει 6 ώρες coaching από κάποιον συνάδελφο. Οι ώρες coaching θα μετρήσουν για την προσωπική σας εξέλιξη, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί και οι 12 ώρες δέσμευσης του coach στο πρόγραμμα. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα δοθεί Certificate of Attendance και ο συμμετέχον coach θα αποκομίσει 10 ώρες CPD.

Οφέλη για τους συμμετέχοντες

 • Συστηματική εξάσκηση στις βασικές ικανότητες του Coaching
 • Παραμονή ‘σε φόρμα’ εκείνων των coach οι οποίοι έχουν μεγάλα διαλλείμματα μεταξύ των προγραμμάτων coaching που αναλαμβάνουν ή δεν έχουν αρκετούς πελάτες.
 • Γνωριμία με coaches που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα, εξασκούν διαφορετικούς τύπους coaching και χρησιμοποιούν άλλα μοντέλα και τεχνικές.
 • Ενημέρωση γύρω από διαφορετικά επίπεδα contracting.
 • Δικτύωση με συνάδελφους από το coaching
 • Θα έχουν την τύχη να βρεθούν στη θέση του coachee και να αισθανθούν πως είναι αυτή η εμπειρία εάν δεν είχαν την ευκαιρία πρόσφατα.
 • Θα εξασκηθούν σε ποικίλα μέσα διεξαγωγής της συνεδρίας ( Skype, τηλέφωνο ή πρόσωπο με πρόσωπο)
 • Ενίσχυση του κινήτρου και του επαγγελματισμού.
 • Συμφωνία ανταλλαγής υπηρεσιών: προσφέρεις ώρες εργασίας σαν coach και λαμβάνεις σε ανταπόδοση ίσο αριθμό ώρων coaching.
 • Περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων εντός της επαγγελματικής μας ένωσης
 • Θα υποστηριχτούν οι νέοι coaches να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να συγκεντρώσουν ώρες εμπειρίας στο coaching και να κερδήσουν από την ανταλλαγή γνώσεις γύρω από διαφορετικά στυλ coaching.
 • Εξάσκηση πάνω στο reflection μέσω της συμπλήρωσης των reflection forms.
 • Ανταλλαγή feedback για ενδυνάμωση της προσωπικής απόδοσης και πρακτικής. Επιπλέον, αξιολογήσεις του coaching θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν απoδεικτικό των ωρών coaching που πραγματοποιήθηκαν.

Ο νέος κύκλος Peer Coaching 2019

Η διάρκεια του προγράμματος Peer Coaching φέτος θα είναι από τον Μάρτιο του 2019 ως τον Ιούλιο του 2019. Η αρχική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 18.00 στους χώρους των γραφείων του HCA / EMCC Greece , Β. Κωνσταντίνου 44, Αθήνα 2ος όροφος (δες στο χάρτη).

Η πρώτη συνάντηση της ομάδας, που θα γίνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι θα παρουσιαστεί το μοντέλο SCORE (θεωρητικά και πρακτικά) από τον Gilles Gambade. Επίσης, θα γίνει το ταίριασμα των ζευγαριών, μετά από μια σύντομη συζήτηση γνωριμίας που θα έχετε μεταξύ σας. Εάν έχετε συμμετάσχει στους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος και επιθυμείτε να έχετε κάποιον διαφορετικό coach/ coachee, παρακαλούμε να ενημερώσετε σχετικά την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του προγράμματος, Σοφία Φραγκούλη.

Εκτός από την αρχική συνάντηση στις 20/2 , το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με άλλη μια ενδιάμεση συνάντηση τον Απρίλιο και φυσικά θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην τελική συνάντηση όλων των συμμετεχόντων τον Ιούλιο.

Σημειώνουμε ότι η παρουσία σας στην αρχική, ενδιάμεση και τελική συνάντηση του προγράμματος είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα και τη χορήγηση του Certificate of Attendance και των μονάδων CPD.

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα Peer Coaching 2019,  μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του προγράμματος, Σοφία Φραγκούλη, στο peercoaching@hca.com.gr , στέλνοντας τα στοιχεία σας (όνομα, e-mail, κινητό τηλέφωνο) ως τις 13 Μαρτίου 2019. 

Στη συνέχεια,θα πρέπει να συμπληρώσετε και να μας στείλετε την Φόρμα Συμμετοχής την οποία θα λάβετε αφού επικοινωνήσετε μαζί μας.


Η συμμετοχή στο πρόγραμμα Peer Coaching 2019 έχει μια συμβολική οικονομική επιβάρυνση 15 ευρώ την οποία θα μπορείτε να καταβάλετε στην πρώτη συνάντηση.


Σπόνσορας του προγράμματος Peer Coaching

Gilles Gambade, Πρόεδρος του HCA

 

Η Ομάδα διαχείρισης έργου

Χάρης Πιπίνης, Ταμίας του HCA/ EMCC Greece

Σοφία Φραγκούλη, μέλος του HCA/ EMCC Greece

Έλενα Σαράντη, μέλος του HCA/ EMCC Greece


Τα μέλη μας είπαν για το πρόγραμμα Peer Coaching

«Πρακτική σε ένα χρήσιμο εργαλείο »

«H πρακτική στο coaching, η εκμάθηση του achieve model και το όφελος που είχα σαν coachee συζητώντας τα προσωπικά μου θέματα και στόχους.»

«Τα σημαντικοτερα οφελη είναι η πρακτικη εξασκηση και η δυνατοτητα ανταλλαγης αποψεων με αλλους coaches

«Το σημαντικότερο όφελος ήταν το ότι μπήκα στη θέση του Coachee και ένιωσα τα συναισθήματα, που βιώνει κατά τη διαδικασία. Επίσης, το ότι γνώρισα και συνεργάστηκα άψογα με συναδέλφους, που δεν ήξερα πριν,  και επιπλέον το ότι έμαθα τη χρήση στην πράξη  ενός καινούριου μοντέλου.»

«Το πρόγραμμα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για μάθηση και απόκτηση επιπλέον εμπειρίας στο coaching καθώς και εξοικείωση με διαφορετικές προσέγγισης στο coaching λόγω των ποικίλλων background των συμμετεχόντων.»

«Το πρόγραμμα με βοήθησε να γνωρίσω τον τρόπο σκέψης ενός άλλου coach και μου έδωσε την ευκαιρία να εξασκήσω τα δικά μου skills.»

 «Το ότι ήρθα σε επαφή με το Achieve Coaching Model.»

 «Εκτιμώ το γεγονός ότι γίνονται οργανωμένες προσπάθειες από ένα σύλλογο, με στόχο την εξάσκησή μας αλλά και την μεταξύ μας γνωριμία.  Οι ώρες coaching που δέχτηκα με βοήθησαν στην προσωπική μου ανάπτυξη και οι ώρες που πρόσφερα με εξέλιξαν ως coach

«Μέσα από το πρόγραμμα γνώρισα ένα καινούργιο μοντέλο που μπορώ να χρησιμοποιώ στις συνεδρίες μου, εξάσκησα την τεχνική μου ως coach και είχα την ευκαιρία να παρατηρήσω την τεχνική ενός άλλου coach

 «Συνεργάστηκα και είδα διαφορετικά στυλ coaching

 «Διευρύνθηκε η αντίληψη μου σχετικά με το coaching

 «Τα κυριότερα οφέλη για μένα ήταν η δυνατότητα εξέλιξης σαν coach αφού μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω ώρες πρακτικής χωρίς να πρέπει να βρώ τον πελάτη μόνος μου, κάτι το οποίο με είχε δυσκολέψει αρκετά μέχρι εκείνη τη φάση της καριέρας μου. Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία είχε για μένα η γνωριμία και επαφή με πραγματικά αξιόλογα μέλη του χώρου και η συνεπακόλουθη έμπνευση και ο ενθουσιασμός για το επάγγελμα που αποκόμισα.»

«Το πρόγραμμα ήταν άψογο και ξεπέρασε τις προσδοκίες μου.»

«Πολύ καλά  –ευχάριστη εμπειρία και σαν coach και σαν coachee. Θα μου άρεσε να επαναλάβω την εμπειρία.»

«Απέκτησα περαιτέρω εμπειρία coaching, μπήκα περισσότερο σε διαδικασία reflection. Το πρόγραμμα ήταν αποτελεσματικό.»