Είμαστε ένας σύνδεσμος που λειτουργεί με τις αρχές της κοινωνικής ευθύνης. Οι αρχές της διαφάνειας, ανοιχτής επικοινωνίας και κοινωνικής συνεισφοράς διέπουν τις δραστηριότητες μας.

Ο σκοπός της δημιουργίας του “Solidarity Coaching”

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Coaching/EMCC Greece (HCA) λάνσαρε το πρόγραμμα  ‘Solidarity Coaching’ το 2011. Στόχος μας είναι η υποστήριξη κοινωφελών οργανισμών μέσω coaching, έτσι ώστε να πετύχουν τους στόχους τους.

Προσφέρουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα executive coaching pro bono για ένα μέλος της διοίκησης του οργανισμού σε έναν απο τους τομείς: Βελτίωση ατομικής απόδοσης, Ανάπτυξη ηγεσίας, Μετάβαση/προαγωγή σε υψηλότερη θέση, Βελτίωση προσωπικών δεξιοτήτων (π.χ. Επικοινωνία, διαπραγματευτική ικανότητες, διαπροσωπικές  σχέσεις), Διαχείριση θεμάτων στον χώρο εργασίας.

Η δράση Solidarity Coaching ξεκίνησε να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2011 και μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 8 κύκλοι του προγράμματος (2012-2019). Μέσα σε αυτά τα 8 χρόνια και στα πλαίσια αυτού του έργου, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Coaching (HCA) έχει συνεργαστεί, με 81 οργανισμούς μη κερδοσκοπικού – μη κυβερνητικού χαρακτήρα (όπως η Greenpeace, Praksis, Actionaid, WWF, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Αρκτούρος, ΚΕΘΕΑ, ΕΚΕΨΥ,Δεσμός και πολλές άλλες σε όλη την Ελληνική επικράτεια) των οποίων 176 στελέχη συμμετείχαν στο πρόγραμμα coaching. Απο πλευράς HCA, εργάστηκαν περισσότεροι από 50 εθελοντές coaches και προσφέρθηκαν πάνω από 1500 ώρες pro bono coaching.

Το Solidarity Coaching έχει ήδη βραβευθεί 2 φορές: τον Οκτώβριο του 2014 έλαβε το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία «Ηγεσία & Αριστεία στο Ανθρώπινο Δυναμικό» στα πλαίσια των HR Excellence Awards που διοργανώνονται απο την Ε.Ε.Δ.Ε & το Ε.Ι.Μ.Α.Δ & τον Νοέμβριο του 2015 έλαβε το Ευρωπαικό Βραβείο Solidarity Coaching (EMCC Solidarity Coaching Award) απο το European Mentoring & Coaching Council (EMCC).

Γιατί προσφέρουμε αυτό το πρόγραμμα

Η εμπειρία μας δείχνει ότι το coaching μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων οργανισμών και ατόμων. Ειδικότερα σε αυτή την περίοδο που διανύουμε, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοινωφελών οργανισμών γίνεται επιτακτικότερη, καθώς οι οργανισμοί αυτοί ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσέλκυσης πόρων και εθελοντών.

Πιστεύουμε ότι η βελτίωση αυτή ξεκινά από την ανάπτυξη των στελεχών των φορέων προσθέτοντας φυσικά και την ανάγκη για νέα μοντέλα διαχείρισης και αριστοποίησης των πόρων τους ή για πρακτικές βελτίωσης της στρατηγικής τους διοίκησης και οργανωτικής δομής.  Σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμούμε η συμβολή μας να στηρίξει και να ενισχύσει τους στόχους και την εύρυθμη λειτουργία οργανισμών που παίζουν έναν τόσο σημαντικό κοινωνικό ρόλο,  ενώ παράλληλα προωθείται η αξία του coaching  στην Ελληνική κοινωνία.

Οι ΜΚΟ που έχουν λάβει μέρος στο Solidarity Coaching είναι:

Για το 2012: Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Global Water Partnership, ANIMA ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ AΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ, Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας & ΑγωγήςΚΕΘΕΑΠλεύση

Για το 2013: MIO/ECSDE, ΚλίμακαΑρκτούρος, WWF Hellas, Γραμμή Ζωής, Greenpeace Ελλάς, Praxis, Κέντρο Αγάπης ΕλευσίναςΙδεότοπος

Για το 2017:

  • Anasa Εταιρεία Υποστήριξης ατόμων που πάσχουν από Διατροφικές Διαταραχές
  • Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών (Ε.ΨΥ.ΜΕ)
  • GREENPEACE
  • ATHENS ASSOCIATION OF ALZHEIMER DISEASE AND RELATED DISORDERS Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών
  • META-ACTION, ACTION FOR MIGRATION AND DEVELOPMENT-  Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη
  • Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
  • Positive Voice   Θετική Φωνή Ανθρωποι +HIV
  • » Πρόταση » Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής
  • Action Finance Initiative

Υπεύθυνοι της διοργάνωσης της δράσης Solidarity Coaching:

Όλγα Ματσούκη μέλος HCA/EMCC Greece, Μυρτώ Ραφτοπούλου VP Standards HCA/EMCC Greece και Μαρία Μπικέ VP Marketing Communications HCA/EMCC Greece.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση για το Solidarity Coaching του HCA, στην ΕΡΤ3 – Studio 3, στις 17 Μαΐου 2016